Baharatlar
Karanfil
Detaylar
Batı Hint Adaları, Brezilya ve Sri Lanka’da yetişen karanfil ağacı çiçeğinin tomurcuklarıdır. Öğütülmüş formda toz olarak ve saplı tane olarak yiyecek ve içeceklere aroma katmak için kullanılır.
Kekik
Detaylar
Kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adı.
Anason
Detaylar
Maydanozgiller familyasından 50–60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir.
Fesleğen (Kuru)
Detaylar
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya’nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Funda
Detaylar
Her mevsim yeşil yapraklı olan funda, bahçe süslemesinde tercih edilmekte ve kurutulmuş dikensi yaprakları mutfakta kullanılabilmektedir. 600’ü aşkın alt türün anavatanı Güney Afrika’dır. Yaklaşık 70 alt tür ise Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz havzasında ve Avrupa’da yetişmektedir.
Zahter
Detaylar
“kara kekik” olarak anılmaktadır, Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Reyhan (Kuru)
Detaylar
Reyhan, Osmanlıdan günümüze kadar en çok bilinen ve kullanılan bitkilerden biridir. Osmanlı döneminde şerbet olarak tüketilir, cilt güzelliğinde kullanılırdı. İtalyan mutfağının da baharat olarak kullandığı bu bitki alternatif tıpta şifa niyetine tercih ediliyor.
Aspir Çiçeği
Detaylar
Papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50–100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır.
Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye’de Anadolu’da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır. Benzerliği sebebiyle ticarette safran bitkisiyle sık sık karıştırıldığından “yalancı safran” denilmektedir.
Kimyon (Tane)
Detaylar
Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’dur.
Kimyon (Toz)
Detaylar
Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’dur.
Yeşil Çay
Detaylar
Siyah Çayla aynı bitkiden elde edilir. Siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulurken, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Yeşil çayın oksijen ile tepkimeye girmesine izin verilmez.
Çicek Ihlamur
Detaylar
Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan Kuzey yarımkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerine verilen ad.
Yaprak Ihlamur
Detaylar
Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan Kuzey yarıkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerine verilen ad.
Kuş Üzümü
Detaylar
Kuş üzümü, kurutulmuş bir tür küçük siyah üzüm.
Sarı Susam
Detaylar
Anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır. Dünya’da tropik bölgelerde yaygın olarak doğallaştırılmış ve tohum kapsüllerinde yetişen yenilebilir tohumları için yetiştirilir.
Beyaz Susam
Detaylar
Anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır. Dünya’da tropik bölgelerde yaygın olarak doğallaştırılmış ve tohum kapsüllerinde yetişen yenilebilir tohumları için yetiştirilir.
Çörek Otu
Detaylar
Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18’dir.
Keten Tohumu
Detaylar
Çemen Tozu
Detaylar
Kişniş
Detaylar
Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.
Mahlep
Detaylar
Osmanlı Et Baharatı
Detaylar
Kahvaltı Baharatı
Detaylar
Patates baharatı
Detaylar
Çiğköfte Baharatı
Detaylar
Sebze Kurusu
Detaylar
Çorba Baharatı
Detaylar
Salata Baharatı
Detaylar
Tavuk Baharatı
Detaylar
Balık Baharatı
Detaylar
Makarna – Pizza Baharatı
Detaylar
Dolma Baharatı
Detaylar
Yağlı Pul Biber
Detaylar
İpek Pul Biber
Detaylar
Tatlı İpek Pul Biber
Detaylar
Kuru Pul Biber
Detaylar
Acı Meksika Pul Biber
Detaylar
Tatlı Toz Biber
Detaylar
Acı Toz Biber
Detaylar
Yenibahar
Detaylar
Tane Yenibahar
Detaylar
Tane Karabiber
Detaylar
Tane Beyaz Karabiber
Detaylar
Beyaz Karabiber
Detaylar
Karabiber
Detaylar
Tane Zerdeçal
Detaylar
Zerdeçal
Detaylar
Çubuk Tarçın
Detaylar
Tarçın
Detaylar
Kekik
Detaylar
Bilya Kekik
Detaylar
Zencefil
Detaylar
Kuru Zencefil
Detaylar
Zencefil Tozu
Detaylar
İsot
Detaylar
Tane Sumak
Detaylar
Yağlı Sumak
Detaylar
Sumak
Detaylar
Yıldız Anason
Detaylar
Defne Yaprağı (Kuru)
Detaylar
Zeytin Yaprağı (Kuru)
Detaylar
Ada Çayı
Detaylar
Beyaz Çay
Detaylar
Karabaş Otu (Kuru)
Detaylar
Nar Granür
Detaylar
Aynısefa Çiçeği
Detaylar
Yaban Mersini (Kuru)
Detaylar
Kuşburnu (Kuru)
Detaylar
Kan Üzümü
Detaylar
Tropik Keyif
Detaylar
Elma (Parça)
Detaylar
Portakal (Parça)
Detaylar
Portakal (Kuru)
Detaylar
Yasemin
Detaylar
Meksika Biber Kurusu
Detaylar
Nar Çiçeği
Detaylar
Bordo Gül
Detaylar
Pembe Gül
Detaylar
Kırmızı Gül
Detaylar
Turuncu Gül
Detaylar
Papatya
Detaylar
Osmanlı Keyif Çayı
Detaylar
Kış Grip Çayı
Detaylar
Karanfil
Botanik Adı:
Syzygium Aromaticum
Kullanım Alanları:
Tatlılarda, kompostolarda ve bazı et yemeklerinde kullanılabilir.
Faydaları:
Ağız ve diş eti sağlığını korur. Kötü nefes kokusunu önler. Bademcik iltihabı ve reflü gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda etkilidir. Kulak ve boğaz ağrısını hafifletir. Öksürük, bronşit, astım gibi solunum sorunlarına iyi gelir. Baş ve kas ağrılarını dindirir. Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir. Mantar, akne, çıban gibi bakteriyel ve enfeksiyonlu cilt sorunlarını tedavi eder. Enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir. Sivrisinek vb. böceklere karşı korur. Böcek sokmalarını ve ısırıklarını tedavi eder Saçların hızlı uzamasını sağlar ve saç dökülmesini önler.
Açıklama:
Batı Hint Adaları, Brezilya ve Sri Lanka’da yetişen karanfil ağacı çiçeğinin tomurcuklarıdır. Öğütülmüş formda toz olarak ve saplı tane olarak yiyecek ve içeceklere aroma katmak için kullanılır.
Kekik
Botanik Adı:
Thymus
Kullanım Alanları:
Izgara kırmızı - beyaz etlerde, balık yemeklerinde ve çorbalarda kullanılabilir.
Faydaları:
Kan şekerini düzenler. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Kalp sağlığını korur. Kansere karşı koruyucudur. İltihaplı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmasını önler Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Sindirim sorunlarını giderir. Göz sağlığı için faydalıdır. Gıda zehirlenmesi semptomlarını hafifletir. Sağlıklı uyku çekmek ve kilo vermek için faydalıdır. Öksürüğü hafifletir.
Açıklama:
Kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adı.
Anason
Botanik Adı:
Pimpinella Anisum
Kullanım Alanları:
Çeşitli ekmek, çörek, poğaça gibi fırın ürünlerinin içerisinde kullanılması tercih edilir.
Faydaları:
Anason çayı, balgam, kabızlık, öksürük, uykusuzluk, stres, mide ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. cilt sağlığı için doğal bir ilaç görevi görüp akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Balgam sökücüğü özelliğiyle öksürüğe iyi gelmektedir. Sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır. Anne sütünü arttırmak için kullanılır.
Açıklama:
Maydanozgiller familyasından 50–60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir.
Fesleğen (Kuru)
Botanik Adı:
Ocimum Basilicum
Kullanım Alanları:
Et yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.
Faydaları:
Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı etkilidir. Mide bulantısını kısa sürede geçirir. Anti stres etkisi vardır. Sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyona karşı etkilidir. Pamukçuk ve ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Epilepsi, migren ve baş ağrısı tedavisinde etkilidir. Bal ve zencefil ile kaynatıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Grip, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir. Balgam söktürücüdür. A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede ağız boşluğu ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Fesleğen suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından zengindir. Böcek ve arı ısırıklarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılabilir.
Açıklama:
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya’nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Funda
Botanik Adı:
Erica
Kullanım Alanları:
Eşsiz kokusu ve kendine has bir aroması olan bu bitki genellikle çayı yapılarak afiyetle tüketilmektedir.
Faydaları:
İdrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Sistit tedavisinde kullanılır. Böbrekleri temizler. Mesane problemlerinde kullanılır. Romatizma tedavisinde kullanılır. Gut tedavisinde yardımcı olarak içilir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Öksürüğü alır. Çeşitli sindirim sistemi problemlerinde kullanılır. Prostat sorunlarına iyi gelir. İshale iyi gelir. Karın ağrısını alır. Uyku getirir.
Açıklama:
Her mevsim yeşil yapraklı olan funda, bahçe süslemesinde tercih edilmekte ve kurutulmuş dikensi yaprakları mutfakta kullanılabilmektedir. 600’ü aşkın alt türün anavatanı Güney Afrika’dır. Yaklaşık 70 alt tür ise Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz havzasında ve Avrupa’da yetişmektedir.
Zahter
Botanik Adı:
Thymbra Spicata L. var. Spicata
Kullanım Alanları:
Et yemeklerinde, çorbalarda, hamur işlerinde ve kahvaltılıklarda kullanılır.
Faydaları:
Zahter, hazmı kolaylaştırıyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Antioksidan etkileri sayesinde vücuda yabancı-zararlı maddelerin girmesine engel oluyor Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor. Zahter, vücutta oluşan çeşitli yara ve iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor. Böbreklerin sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Karaciğerin yağlanmasını engellemede önemli roller üstleniyor. Bağırsakların da sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Bunların yanında zahter, antioksidan etkileri sayesinde sinir sistemine de iyi geliyor. Sinir, stres ve bunlara bağlı oluşan uykusuzluğa çare oluyor.
Açıklama:
“kara kekik” olarak anılmaktadır, Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Reyhan (Kuru)
Botanik Adı:
Ocimum Basilicum
Kullanım Alanları:
Et, balık ve tavuk yemeklerinde tercih edilir.
Faydaları:
Vücudu temizleyip, ödem sökülmesini sağlar. Gözlere faydalıdır. Kemik sağlığını olumlu etkileyip, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Romatoid artrit hastalarının yaşadıkları ağrıyı azaltır. Kalp-damar sistemini destekler. Kan akışının düzenli olmasını sağlayarak, kalp ritmindeki düzensizlikleri ortadan kaldırır. Çay olarak tüketildiğinde balgamı söker, öksürüğü keser. Radyasyona karşı koruma sağlar.
Açıklama:
Reyhan, Osmanlıdan günümüze kadar en çok bilinen ve kullanılan bitkilerden biridir. Osmanlı döneminde şerbet olarak tüketilir, cilt güzelliğinde kullanılırdı. İtalyan mutfağının da baharat olarak kullandığı bu bitki alternatif tıpta şifa niyetine tercih ediliyor.
Aspir Çiçeği
Botanik Adı:
Carthamus Tinctorius
Kullanım Alanları:
Yoğurtlu yemeklerde ve gıda-kumaş sanayisinde renk olarak kullanılır.
Faydaları:
Aspir yağı yenibahar yağı gibi masaj yağı olarak kullanılır ve zayıflamaya yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandıran aspir çiçeği, kandaki pıhtılaşmayı önlemektedir. Harici kullanılan aspir çiçeği çayı, kızamık ve deri döküntülerine iyi gelir. Kesin olmamakla birlikte aspir yağının kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Açıklama:
Papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50–100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır.
Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye’de Anadolu’da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır. Benzerliği sebebiyle ticarette safran bitkisiyle sık sık karıştırıldığından “yalancı safran” denilmektedir.
Kimyon (Tane)
Botanik Adı:
Cuminum Cyminum
Kullanım Alanları:
Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Faydaları:
Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Kas ve kemik gelişimini destekler. Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bağışıklığı destekler. Astım ve bronşitin tedavisinde etkisi vardır. Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine destek verir. Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korumaya yardım eder. Diyabetin tedavisinde destekleyicidir.
Açıklama:
Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’dur.
Kimyon (Toz)
Botanik Adı:
Cuminum cyminum
Kullanım Alanları:
Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Faydaları:
Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Kas ve kemik gelişimini destekler. Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bağışıklığı destekler. Astım ve bronşitin tedavisinde etkisi vardır. Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine destek verir. Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korumaya yardım eder. Diyabetin tedavisinde destekleyicidir.
Açıklama:
Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’dur.
Yeşil Çay
Botanik Adı:
Camellia sinensis
Kullanım Alanları:
Ilık olarak çayı yapılarak tüketilir.
Faydaları:
Metabolizmanın hızlanmasını ve vücuttaki yağın yakılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini destekler Nörodejeneratif hastalıklarda semptomların azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle meme kanserinden korunmada yardımcıdır. Sindirim sisteminin dengelenmesini sağlar. Güçlü bir antioksidandır. İçeriğinde bulunan polifenoller antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.
Açıklama:
Siyah Çayla aynı bitkiden elde edilir. Siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulurken, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Yeşil çayın oksijen ile tepkimeye girmesine izin verilmez.
Çicek Ihlamur
Botanik Adı:
Malvaceae
Kullanım Alanları:
Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.
Faydaları:
Terlemeyi teşvik eder, Ateş düşürür, Öksürüğe iyi gelir, Gribe ve nezleye iyi gelir, Migren ağrılarını hafifletir, Kaygıyı azaltır, Stresi azaltır ve rahatlama sağlar, İshal tedavisinde kullanılır, Kan basıncını düşürür, Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır, Damar sertliğine karşı kullanılır, Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, Kas spazmlarını giderir, Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, Boğaz ağrısını alır, Hazımsızlığa iyi gelir, Çarpıntıyı giderir, Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Açıklama:
Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan Kuzey yarımkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerine verilen ad.
Yaprak Ihlamur
Botanik Adı:
Malvaceae
Kullanım Alanları:
Özellikle çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tüketime uygun hale gelen çiçek kısımları; içeriğinde barındırdığı A, C, P vitaminleri, demir, kalsiyum, manganez, tanen ve sterol ile güçlü bir besin oluyor.
Faydaları:
Terlemeyi teşvik eder, Ateş düşürür, Öksürüğe iyi gelir, Gribe ve nezleye iyi gelir, Migren ağrılarını hafifletir, Kaygıyı azaltır, Stresi azaltır ve rahatlama sağlar, İshal tedavisinde kullanılır, Kan basıncını düşürür, Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır, Damar sertliğine karşı kullanılır, Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, Kas spazmlarını giderir, Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, Boğaz ağrısını alır, Hazımsızlığa iyi gelir, Çarpıntıyı giderir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Açıklama:
Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan Kuzey yarıkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerine verilen ad.
Kuş Üzümü
Botanik Adı:
Ribes Nigrum
Kullanım Alanları:
Kuş üzümü en yaygın olarak kurutulmuş halde tüketilmektedir. Kurutulmuş kuş üzümü Türk mutfağında özellikle dolma ve sarmanın iç harçlarında ve iç pilav yapımında çam fıstığı ile birlikte kullanılmaktadır.
Faydaları:
Düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemini korur, daha güçlü bir metabolizmaya sahip olmanızı kolaylaştırır. Kaynatıldığında balgam ve öksürük gibi birtakım üst solunum yolu hastalıklarının giderilmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında çabuk hastalanmanıza engel olur.
Açıklama:
Kuş üzümü, kurutulmuş bir tür küçük siyah üzüm.
Sarı Susam
Botanik Adı:
Sesamum indicum
Kullanım Alanları:
Susam, yemeklik yağ sanayinde kullanımından ziyade, tahin ve tahin helvası üretiminde ve kuru pasta, simit gibi unlu gıdaların imalatında kullanılmaktadır.
Faydaları:
İçerdiği doymamış yağlar damarları temizleyerek kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bu sayede kalbe giden damarların daha sağlıklı olmasını destekler. Arter hastalığına yakalanma ve felç geçirme riskini azaltır. Siyah susam içeriğinde bol miktarda demir maddesi barındırır. Bu madde kan yapıcı hücreleri artırarak anemi riskini ortadan kaldırarak, yorgunluk ve halsizlik hislerinin düşürülmesinde yardımcı olur. Susam fitatin maddesi yani anti kanser bileşenleri içerir. Düzenli olarak tüketilen susam kolorektral tümör hücrelerini azaltır. Lif açısından da oldukça zengin olan bu besin sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklardaki toksinleri temizler. Ayrıca kilo vermede yardımcı olur. Kan damarlarını ve kemikleri güçlendirerek romatoid artrit hastalığının neden olduğu ağrılara iyi gelir. Aynı zamanda ödemlerin oluşumunu önler. Susamın aynı zamanda ağız ve diş sağlığına da faydası olduğu bilinir. Özellikle yağının dişleri beyazlattığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Açıklama:
Anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır. Dünya’da tropik bölgelerde yaygın olarak doğallaştırılmış ve tohum kapsüllerinde yetişen yenilebilir tohumları için yetiştirilir.
Beyaz Susam
Botanik Adı:
Sesamum indicum
Kullanım Alanları:
Susam, yemeklik yağ sanayinde kullanımından ziyade, tahin ve tahin helvası üretiminde ve kuru pasta, simit gibi unlu gıdaların imalatında kullanılmaktadır.
Faydaları:
İçerdiği doymamış yağlar damarları temizleyerek kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bu sayede kalbe giden damarların daha sağlıklı olmasını destekler. Arter hastalığına yakalanma ve felç geçirme riskini azaltır. Siyah susam içeriğinde bol miktarda demir maddesi barındırır. Bu madde kan yapıcı hücreleri artırarak anemi riskini ortadan kaldırarak, yorgunluk ve halsizlik hislerinin düşürülmesinde yardımcı olur. Susam fitatin maddesi yani anti kanser bileşenleri içerir. Düzenli olarak tüketilen susam kolorektral tümör hücrelerini azaltır. Lif açısından da oldukça zengin olan bu besin sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklardaki toksinleri temizler. Ayrıca kilo vermede yardımcı olur. Kan damarlarını ve kemikleri güçlendirerek romatoid artrit hastalığının neden olduğu ağrılara iyi gelir. Aynı zamanda ödemlerin oluşumunu önler. Susamın aynı zamanda ağız ve diş sağlığına da faydası olduğu bilinir. Özellikle yağının dişleri beyazlattığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Açıklama:
Anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır. Dünya’da tropik bölgelerde yaygın olarak doğallaştırılmış ve tohum kapsüllerinde yetişen yenilebilir tohumları için yetiştirilir.
Çörek Otu
Botanik Adı:
Nigella orientalis
Kullanım Alanları:
Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da kullanılabilir.
Faydaları:
Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çörek otu yağı, haricen uygulandığında cilt ve saçta da etkili sonuçlar vermektedir. Çörek otu yağı bağışıklık hücrelerin sayısını artırarak grip, soğuk algınlığı ve hatta virüslere karşı koruma sağlayabilir.
Açıklama:
Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18’dir.
Keten Tohumu
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Çemen Tozu
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kişniş
Botanik Adı:
Coriandrum sativum
Kullanım Alanları:
Kişniş tozu genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır.
Faydaları:
"Romatizma ve artrit karşıtı özellikleri vardır. Bunlar sayesinde şişlikleri iyileştirmede büyük rol oynar. Kişnişin dezenfekte, zehir giderici, antiseptik, mantar karşıtı ve antioksidan özellikleri sayesinde ise egzama, kuruluk ve mantar iltihabı gibi cilt sorunlarında kullanılması da yararlıdır. Kişnişte bulunan linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok etkilidir. Ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilecek kötü kolesterol seviyesini de düşürmeye yardımcı olur. Kişnişte bulunan borneol ve linalol gibi bitki özü bileşenleri sindirime, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishalin azalmasına da yardımcı olur. Yüksek demir oranı olan kişniş, anemi görülen kişiler için çok faydalıdır. Kandaki demir oranının düşük olması nefes darlığına, kalp çarpıntısına, aşırı yorgunluğa ve bilişsel işlevlerde düşüşe sebep olabilir. Demir aynı zamanda enerji ve kuvveti artırır, kemik sağlığını geliştirir. Antihistaminik özelliği ile alerjik tepkimelerin etkilerini azaltır."
Açıklama:
Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.
Mahlep
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Osmanlı Et Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kahvaltı Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Patates baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Çiğköfte Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Sebze Kurusu
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Çorba Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Salata Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tavuk Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Balık Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Makarna – Pizza Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Dolma Baharatı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yağlı Pul Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
İpek Pul Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tatlı İpek Pul Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kuru Pul Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Acı Meksika Pul Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tatlı Toz Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Acı Toz Biber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yenibahar
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tane Yenibahar
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tane Karabiber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tane Beyaz Karabiber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Beyaz Karabiber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Karabiber
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tane Zerdeçal
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Zerdeçal
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Çubuk Tarçın
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tarçın
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kekik
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Bilya Kekik
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Zencefil
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kuru Zencefil
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Zencefil Tozu
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
İsot
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tane Sumak
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yağlı Sumak
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Sumak
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yıldız Anason
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Defne Yaprağı (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Zeytin Yaprağı (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Ada Çayı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Beyaz Çay
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Karabaş Otu (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Nar Granür
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Aynısefa Çiçeği
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yaban Mersini (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kuşburnu (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kan Üzümü
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Tropik Keyif
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Elma (Parça)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Portakal (Parça)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Portakal (Kuru)
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Yasemin
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Meksika Biber Kurusu
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Nar Çiçeği
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Bordo Gül
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Pembe Gül
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Kırmızı Gül
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Turuncu Gül
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Papatya
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
Osmanlı Keyif Çayı
Botanik Adı:
Kullanım Alanları:
Faydaları:
Açıklama:
